top of page

Yazılarımız Veteriner Hekim Kutlu Dayıoğlu tarafından kaleme alınmış olup telif hakkına sahiptir. İzinsiz kopyalanması,başka yerde yayınlanması yasaktır,tespit edilmesi halinde yasal yollara başvurulacaktır.

​

 

Artık bir çok hayvan sever sadece kendi hayvanlarını deÄŸil sokaktaki hayvanlarını da düÅŸünüyor. Sokaktaki hayvanlara su kapları koyuyor ve deÄŸiÅŸik mamalarla veya yemeklerle beslemeye çalışıyor.

Tüm bu iyi niyetle ve sevgiyle yapılan faaliyetler sırasında hem çevre saÄŸlığını korumanız, hem çevrenizden daha az tepki çekmeniz hem de hayvanlara yararlı olmaya çalışırken zarar vermemeniz için bazı önerilerim olacak:

  1. Sokaklarda yaÅŸayan kediler ve köpekler eÄŸer yavru deÄŸillerse günde 1 defa beslenerek hayatlarını rahatlıkla idame edebilirler. Fazlası kilo almalarına ve ya zayıflamalarına neden olabilir.

  2. Sokak hayvanlarına vereceÄŸiniz yiyecekleri sürekli aynı kirli kaplara koyduÄŸunuzda bir önceki yiyeceklerin bozulması ile oluÅŸan bakteriler yeni yiyeceklere de bulaÅŸacak ve hiç yoktan kediler veya köpekler ishal vb sorunlar yaÅŸayabileceklerdir.

  3. Tüm hayvanlara verilecek gıdalar, taze, bozulmamış olmalı ve çok yaÄŸlı, baharatlı, salçalı vb  çok sıcak veya çok soÄŸuk olmamalıdır. En uygun besleme

  4. En uygun besleme kuru mamalardır ama onlarda da ucuz olsun diye aşırı ekonomik mamalardan çok fazla miktarda vermek yerine elinizden geldiÄŸi kadar daha iyi mamalardan daha az az besleme hayvanların saÄŸlıklı kalmasını saÄŸlar. Unutmayın çok yemek ihtiyaçlarını iyi karşılamak deÄŸildir.

  5. Özellikle balıkların ayıklanması sonucu iç organlarının hayvanlara verilmesi son derece sakıncalıdır. Balığın en kolay kokuÅŸan ve hayvanları zehirleyen kısmı iç organlarıdır.

  6. Sokak hayvanları açta olsa her ÅŸeyi yiyemezler. Açken onlara vereceÄŸiniz hatalı bir besin ona iyilik yerine kötülük yapacak ve siz fark edene kadar ishalden ölebilecektir.

  7. Sokak hayvanlarını beslerken mümkün olduÄŸunca az az mama veya besini birbirinden uzak bir çok yere koymalısınız. Unutmayın hayvanların arasında besin konusunda inanılmaz bir rekabet vardır ve tek bir yere koyduÄŸunuz yiyeceÄŸin başına oturan güçlü bir kedi veya köpek diÄŸer ihtiyacı olan zayıfları kovalar ve aç kalmalarına neden olabilir.

  8. Sokak hayvanlarını beslerken mümkün olduÄŸunca görüntü ve çevre kirliliÄŸine neden olmamalıyız. Genelde alışkanlık olan çöp konteynırlarının yanında besleme yapmak yerine parklar, yeÅŸil alanların kuytu köÅŸelerine alıştırıp hayvanların çöp çevresinde toplanmasına ve hastalıklarla karşılaÅŸmasına engel olabiliriz.

  9. Evinizde beslediÄŸiniz hayvanların nasıl pisliklerini topluyor, mama ve su kaplarını temiz tutuyorsanız sokakta beslediklerinize de aynı özeni gösterirseniz çevreden daha belki çevreden daha az tepki görebilirsiniz.

  10. Sokakta besleme yaparken onlarca kedinin bir arada beslenmesi yerine uzak mesafelerde daha az sayıda gruplar oluÅŸturmalarını saÄŸlamaya çalışmalısınız. Bir sokakta insanların benimsediÄŸi bir köpek varken hiç ÅŸüphesiz ki sayının 2’ye hatta 3-4’e çıkması mahalle sakinlerinin rahatsız olmalarına neden olacaktır. Ayrıca köpekler sayıları arttıkça sürü psikolojisi ile davranıp siz istemeseniz de bölge koruması yapacak ve havlama veya yabancılara saldırma sonucu sorunlara neden olacaklardır.

  11. Çevrenizde beslediÄŸiniz sokak hayvanları ile ilgili Belediye Veteriner Poliklinikleri ile sürekli baÄŸlantıda olup kısırlaÅŸtırma, tedavi vb yapılması gereken durumlarda Veteriner hekimlere ve diÄŸer çalışanlara yardımcı olmanız en doÄŸru davranıştır.

  12. En önemli uyarı : Hayvanları ne kadar bir araya toplarsanız o kadar çok hastalıkları birbirlerine bulaşır. Gurup halinde yaÅŸayan bir kedi topluluÄŸu içine bir tane FIP (Yada Corona virus) veya baÅŸka viruslu kedi girse tüm kedilere çok rahatlıkla hastalığı bulaÅŸtırır. Benzer ÅŸekilde Köpeklerin bir arada yaÅŸadığı kalabalık topluluklarda özellikle leishmania, E. Canis , uyuz, parvo, distemper vb viruslar ve benzeri hastalıklar kolayca tüm sürüye bulaÅŸabilir.

Sokak hayvanlarını beslerken
İnsana Aşık Bir Hayvan

Bir sokak köpeÄŸi düÅŸünün; bir köÅŸede annesi bin bir zorlukla doÄŸurur, büyütür, 1.5- 2 aylıktan itibaren gerçekten tam bir öksüzdür.
Annesi ve kardeÅŸleri ile bir baÄŸlantısı kalmaz. Sokaklarda hayat mücadelesi baÅŸlar. Sokak köpeÄŸi hüzünlü bakar.
Hüzünlü bakmasının nedeni açlıktan deÄŸildir. Bir sahibi olmadığı için öyle bakar. Çünkü köpekler insanlara aşık, inanlara bağımlı, insansız yaÅŸayamayan tek canlıdır. Bir canlı daha düÅŸünün insanla iliÅŸkisi açısından köpeÄŸe benzeyen? Kedi mi? At mı? Muhabbet kuÅŸu mu? Hayır, köpek hariç tüm hayvanlar insan dostluÄŸu olmasa da yaÅŸar.
Yada bir insanla dost olamadığı için mutsuz olmaz. Ama bir köpek bir sahibi olana kadar yapayalnızdır. Sokakta rastladığınız zaman, başını okÅŸadığınız veya azıcık önüne duraksadığınız bir köpek yavrusunun hemen peÅŸinize düÅŸmesi bundandır iÅŸte. Belki de gerçekten açtır ama sizin peÅŸinize aç olduÄŸu için deÄŸil, onu sevecek, başını okÅŸayacak, onunla konuÅŸacak, bahçesinde veya evinde yatıp koruyacağı bir sahip arayışıdır.

Yaban hayvanları evcil olamaz

DeÄŸiÅŸik zamanlarda önüme düÅŸen veya bir kedinin aÄŸzından çocukların kurtardığı serçe, karga, kerkenez, çulluk veya baykuÅŸ yavruları kliniÄŸimize gelir. Arada sincap, sansar yavruları vb bir çok yaban hayvanı duyarlı hayvan severler tarafından kliniÄŸimize getirildiÄŸinde hep çabamız bu yaban hayvanını en kısa sürede kırığını veya hastalığını iyileÅŸtirip veya yavruysa ölmeden serpilmesini saÄŸlayıp doÄŸaya salmaktır. Bir yaban hayvanı ile karşılaÅŸtığınızda bu hayvana zarar vermeden ya Çevre Orman Müdürlüklerini veya veteriner hekimleri aramalısınız.
Asla bu hayvanları kafeslere kapatıp ya da evcilleÅŸtirip uzun süre beslemeyi düÅŸünmeyin.
Çünkü yaban hayvanlarının çoÄŸunu beslemek yasalarla ve ciddi cezalarla yasaklanmıştır.
Onlar doÄŸaya aittir, bize deÄŸil!

bottom of page