top of page

Yazılarımız Veteriner Hekim Kutlu Dayıoğlu tarafından kaleme alınmış olup telif hakkına sahiptir. İzinsiz kopyalanması,başka yerde yayınlanması yasaktır,tespit edilmesi halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Kaplumbağa için teraryum şart

Kaplumbağanız bir teraryumda yaşayacak. Teraryum kısaca sürüngen akvaryumu gibi bir şey. Bir petshopa gidip kaplumbağanız için bir kap isterseniz muhtemelen size içinde birkaç plastik palmiye olan fanus verecektir. Asla diyoruz. Üzgünüz ama dostunuz bu hücrenin içinde er geç ölecek. Kaplumbağanız suda yaşıyorsa, içinde su ve kuruması için çıkabileceği bir kaya olan fanus, ilk bir ya da iki yıl yaşaması için uygun bir ortam olabilir. Ancak kaplumbağanızın boyu 10 santimi geçtiğinde er geç bir akvaryuma geçmeniz gerekecek, bu yüzden bizce baştan uygun bir teraryum hazırlamalısınız. Kaplumbağanız suda yaşıyorsa yarısına kadar su, kurumak için çıkabileceği bir kaya, günde beş saat kadar çalışacak bir filtre, zemine dökeceğiniz akvaryum kumu, günün 12 saati açık kalacak bir lamba ve kışın kaplumbağanızın hastalanmaması için teraryumu 26 dereceye ısıtmak üzere kullanacağınız bir ısıtıcı yeterli donanım olarak kabul edilebilir. 20 litre su koyduğunuzda yarısından çoğu dolmayacak kadar büyük bir teraryum seçmelisiniz. Suyunuzun yüksekliği, kaplumbağanızın dikine rahatlıkla yüzebileceği kadar olmalı. Yoksa ters dönerse doğrulamaz. Kaplumbağanızı en çok onlar için hazırlanmış özel yemlerle besleyin. Bir su kaplumbağasıysa kurutulmuş karides ve balık, küçük et parçaları, kuru solucan, midye içi, kara kaplumbağasıysa her türlü meyve ve sebze ile rejimini 

Tropikal hayvanları sıcak tutun

Sürüngenler soğukkanlı canlılardır. Kendi vücut ısılarını ayarlayamadıkları için doğada ancak güneş ışığı ile ve ortam ısısının yükselmesi ile normal hayat faaliyetlerine dönebilirler. Yeterli ısıya sahip bir ortamda olmadıklarında en başta beslenme olmak üzere tüm yaşam faaliyetleri yavaşlar hatta durabilir. O yüzden kaplumbağalar, iguanalar, yılanlar vb tüm sürüngenler terraryumlarında beslenirken çeşitli şekillerde ısıtılmak zorundadır.
Bunun için ısıtma kayaları, fanlar ve çeşitli lambalar kullanılabilir. Her sürüngene özel spot veya flüoresan lambayı petshop'lardan bulabilirsiniz. Lambaların kullanımında aynı zamanda güneş ışığı ihtiyaçlarının da karşılanması ile sağlıklı ve sorunsuz yaşamaları sağlanabilir. Isı düzeneğinde hangi kaynağı kullanırsanız kullanın muhakkak bir termostat ile ısıyı sabitlemelisiniz. Aniden yükselen kontrolsüz ısı sürüngeninizin ölümüne neden olabilir. 

Kaplumbağanız kış uykusuna girmezse

Doğadaki su kaplumbağaları kış uykusuna yatıyor, bizim evdeki yaramaz ne olacak? Bu dönem doğadaki su kaplumbağalarının yavaş yavaş kış uykusuna hazırlandıkları dönemdir. Soğuk kanlı dediğimiz sürüngen vb hayvanlar soğuk kış günlerinde kendi vücut ısılarını yükseltemedikleri için hareket edemez ve beslenemezler. Bu dönemi, metabolizmalarını neredeyse hiç enerji harcamayacakları kadar düşürerek geçirirler ve böylece hayatta kalırlar.
Evlerimizde yaşayan kaplumbağalar ise ortam hiç soğumadığı için kış uykusuna giremezler. Fakat ev ortamının ısısı kaplumbağamızın ne kış uykusuna girmesine neden olacak kadar soğuk ne de vücut ısısını yükseltip yeteri kadar yem tüketmesini sağlayacak kadar sıcak olmadığı için, tüm kış dönemini inanılmaz enerji kaybederek geçirirler. 

Su kaplumbağaları fanusta yaşayamaz

Minicik aldığınız su kaplumbağası belli bir zamanda büyümeye başlayacak ve içinde bulunduğu dar kaba sığmayacaktır. Kaplumbağanız büyüdükçe içinde bulunduğu barınağı da büyütmelisiniz. Doğada özgürce dolaşabilen bir hayvanı çok dar bir kapta yaşatmak o hayvana eziyettir. Ayrıca dar alanda beslenen kaplumbağalar suyun içindeki dışkı ve yem artıkları nedeniyle hastalanabilirler. En iyisi yüksekliği fazla olmayan mümkün olduğunca büyük bir akvaryum almak veya yaptırmaktır. Bu akvaryumun düzenini kurarken kaçmaması için ortaya üzerine çıkabileceği kayalar koyulabilir. Sık sık temizleyeceğiniz motorlu bir filtreyi akvaryuma koyarak suyun değiştirilmesi derdinden de kurtulabilirsiniz. Ayrıca kaplumbağa dahil tüm sürüngenleri sıcaktan zarar görmeyecekleri oranda direk dış ortam ışığına çıkarmalısınız. 

bottom of page