top of page

Yazılarımız Veteriner Hekim Kutlu Dayıoğlu tarafından kaleme alınmış olup telif hakkına sahiptir. İzinsiz kopyalanması,başka yerde yayınlanması yasaktır,tespit edilmesi halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Tavşanım obez olmasın

Tavşanlar, dar kafeslerde bakıldıklarında ve beslenmesine dikkat edilmediğinde zamanla kilo almaya ve sağlık sorunları yaşamaya başlarlar. Bu nedenle ekmek, bisküvit vb doğal olmayan besinleri hiç vermemeliyiz. Öğünlerinde her zaman saman, kuru yonca, pelet yemler, sebze ve meyveleri aynı anda verirseniz hem şişmanlamaz hem de sindirim sistemi problemi yaşamazlar. Özellikle saman içindeki selülozu sindiren selülozik bakteriler hem tavşanın doğru beslenmesini hem de yararlı bakterilerin üremesini sağlar. Ayrıca saman sindirim sitemi içindeki tüy topaklarının toplanmasına ve dışkıyla kolayca atılmasına da yardımcı olur.

Salatalık ve marul ishal yapabilir

Tavşanlar, guinea pigler hatta kuşlarda salatalık ve marul ishal yapabilir. Çünkü salatalık ve marulun kötü bir özelliği var;
Su oranı çok ama besin ve kuru madde oranı düşük olan besinler. Bu yüzden dışkıyı aniden fazla sulandırıp kötü yani patojen mikroorganizmaların ortamda aniden artmasına hafif veya şiddetli ishallere neden olabiliyorlar.
İshallerde her zaman sindirim sisteminde kısır döngüye neden olabiliyor. Riske girmek istemiyorsanız salatalık ve marulu ya çok miktarlarda verin ya da hiç vermeyin.

Diş uzaması

Guineapigler ve tavşanlar otçul hayvanlardır ve doğada ana gıdaları otlar, dallar, yapraklar ve köklerdir. Bu beslenme surasında ön dişler ve arka dişler kolayca aşınır ve doğadaki bir hayvanda diş uzaması görülmez. Kafeslerde evcil hayvan olarak beslenen Guinea pig ve tavşanlarda ise doğru besleme yapılmadığında dişlerde uzamalar, ön dişlerde kırılmalar görülebilir. Bu şekilde dişleri uzamış hayvanlar artık yemek yiyemezler ve aç kalarak hızla kilo kaybedip ve en sonunda hayatlarını da kaybedebilirler. Dişlerde uzama vb olmaması için beslenmede çayır otu dediğimiz sert sazımsı otların bolca bulundurulması, ağaç dalları verilmesi, C vitamini bakımından uygun dişyetlerin kullanılması gerekmektedir.
En güzeli bu hayvanların 3 ayda bir düzenli veteriner hekime kontrole götürülüp dişlerinin muayenesinin yapılmasıdır.

bottom of page