top of page

Yazılarımız Veteriner Hekim Kutlu Dayıoğlu tarafından kaleme alınmış olup telif hakkına sahiptir. İzinsiz kopyalanması,başka yerde yayınlanması yasaktır,tespit edilmesi halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Akvaryumlarınızda ısıyı her gün kontrol etmelisiniz

Yaz dönemi boyunca ısıtıcı kullanmadığımız akvaryumlarımızda sıcaklıkların düşmesi ile birlikte termostatlı ısıtıcıların akvaryuma koyulması zamanı yavaş yavaş gelmektedir. Akvaryumlarımızda beslediğimiz balıkların hemen hepsinin doğal yaşam alanı tropikal iklim kuşaklarındaki göl ve akarsulardır. Bu coğrafi alanlardaki sıcaklıklar 25-26 C derecenin altına düşmez. Bu sıcaklığın altındaki sularda balıklarımız başta beyaz benek olmak üzere bir çok hastalığa yakalanabilir. Akvaryum ısının 25 derecenin altına düşebildiğini gördüğünüzde 25-26 dereceye ayarlanmış termostatlı ısıtıcılardan akvaryumunuza koyma zamanı gelmiştir.

Minik yaramazlar tatlı su karidesleri

Akvaryumlar evleri güzelleştiren su ekosistemleridir. Yetişkinlerinin boyutu 0.4-0.5 santimetreyi geçmeyen minik karidesler için ise Nano akvaryum dediğimiz başta Moss olmak üzere belli bitkilerin kullanıldığı küçük akvaryum ortamları oluşturulur. Bu karidesler suyun Ph vb özellikleri uygun olarak sağlandığında ve doğru beslendiğinde hızla ürerler. Karidesler yumurtaları ve yumurtadan yeni çıkmış yavruları kuyruklarının alt kısmında saklarlar. Belli bir boya gelen yavrular akvaryumda serbest yüzmeye başlar. Renkleri ve görünümleri son derece güzel olan bu minik canlılara karşı merak hızla artmaktadır. İnternetten Freshwater Shrimps olarak arattığınızda bu değişik hayvanların çok farklı ve desenlerde üretildiklerini görebilirsiniz.

Akvaryum ortamı çok küçük olmamalı

Öncelikle fanusta veya çok küçük ölçülerdeki akvaryumlarda bir veya birkaç balığı yaşatma ihtimalinizin çok düşük olduğunu söylemeliyim. Akvaryumdaki balık ve canlı bitkileri yaşatabilmek için uygun büyüklükte doğadakine benzer su ortamları yaratılmalıdır. Küçük bir akvaryumla başlamak her zaman ölümler vb nedeniyle hevesinizi kaçıracaktır. Diyelim elimizden geldiği kadar büyük bir akvaryum kurduk. Bu akvaryumun temiz kalması için boyutuna uygun iç veya dış filtre kullanmalıyız.
Her akvaryumda birbirleri ile anlaşan balık türlerinden oluşan bir seçim yapamazsanız yine kısa sürede balıklar birbirlerine zarar verecek ya da birbirlerini yiyeceklerdir. Örnek olarak melek balıkları, Japon balıkları ve çiklitler asla bir arada beslenemeyecek balıklardır. Buna benzer çok fazla örnek verebiliriz. 

bottom of page